Η τυπική ιστορία του Δαβίδ και του Γολιάθ δεν παλιώνει ποτέ. Στο γήπεδο, οι «Αετοί» του Όλιβερ Γκλάσνερ έκλεψαν την παράσταση, αποδεικνύοντας ότι και οι λιγότερο ικανοί μπορούν να κερδίσουν μεγάλα ποσά.
Το εντυπωσιακό... πανί
Αλλά ήταν νίκη και εκτός… του αγωνιστικού χώρου, όπου η Πάλας και οι οπαδοί της κέρδισαν πραγματικά τις καρδιές όλων των φίλων του ποδοσφαίρου, αλλά κυρίως εκείνων, που έχουν ζήσει... την κερκίδα και το τσιμέντο. Οι οπαδοί, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, είχαν βασανιστεί από άγχος για την προοπτική να κατακτήσουν ένα σημαντικό τρόπαιο, για πρώτη φορά στην ιστορία τους.
Όλοι υπέμειναν μια οδυνηρή ψυχική αντίστροφη μέτρηση τις ημέρες, που προηγήθηκαν, προτού μπουν στην overdrive των Αετών, μετά από έναν τελευταίο ύπνο, χωρίς τρόπαιο. Το Σάββατο το πρωί, ξεκινώντας τη… σε μεγάλο βαθμό άγνωστη αγωνιστική ρουτίνα, που τους οδήγησε στο Γουέμπλεϊ, οι οπαδοί άρχισαν να πιστεύουν ότι το πολύ μακρινό, μεθυστικό όνειρο μπορεί απλώς να γίνει πραγματικότητα.
Για τους οπαδούς, οι προετοιμασίες για το Γουέμπλεϊ είχαν μπει από νωρίς σχετικά σε… πέμπτη ταχύτητα. Οι Holmesdale Fanatics, που ιδρύθηκαν το 2005, ανέβηκαν στις κερκίδες 24 ώρες πριν από την έναρξη του αγώνα για να στήσουν αυτό που θα ήταν ένα εντυπωσιακό πανό πριν από τον αγώνα, με στόχο να κάνουν το σπίτι του ποδοσφαίρου δικό τους.
Ήταν επίδειξη, που απαιτούσε τις υλικές και οικονομικές συνεισφορές ενός ολόκληρου συλλόγου, καθώς 20 ημέρες ακούραστης δουλειάς - και χρηματοδότηση 45.000 λιρών από τους οπαδούς, έφτασαν στο αποκορύφωμά τους. «Ήταν ολοκληρωμένη προσπάθεια, με σκοπό να δημιουργηθεί μια επίδειξη από την αρχή που θα απέδιδε δικαιοσύνη στην περίσταση», δήλωσε στην εφημερίδα The Independent το μέλος των Holmesdale Fanatics, Μίκι Γκράφτον. «Είναι η χειροποίητη κατασκευή, η δουλειά, ο χρόνος, η ενέργεια, αλλά και η ενωμένη προσπάθεια που του δίνει το νόημα, φτιαγμένο από τους οπαδούς για τους οπαδούς».
Η ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την παραμονή του τελικού, τα μέλη στέκονταν αγκαζέ μπροστά σε ένα άδειο στάδιο, ντυμένα με τις συνηθισμένες μαύρες ενδυμασίες τους και με τα πρόσωπα θολά, ίσως μια ελαφρώς τρομακτική εικόνα για όσους δεν γνωρίζουν. Αλλά για την HF, η ανωνυμία είναι ζωτικής σημασίας για να τονίσει αυτό που πρεσβεύουν: Την ενότητα.
«Δεν πρόκειται για άτομα, είμαστε μέρος μιας ευρύτερης βάσης οπαδών, που υποστηρίζει συλλογικά την ποδοσφαιρική μας ομάδα», δήλωσε ο Γκράφτον. «Το κάνουμε αυτό για όλους τους οπαδούς της Πάλας. Η ομάδα αντιπροσωπεύει τον συλλογικισμό, την ενότητα και μια οργάνωση, που μπορεί να επηρεάσει θετικά τη ζωή των μελών της, την κουλτούρα της ποδοσφαιρικής μας ομάδας και την ευρύτερη τοπική κοινότητα στο σύνολό της».
Την επόμενη μέρα, οι HF έκαναν πορεία στο Λονδίνο, στριμωγμένοι στο μετρό, με προορισμό το Γουέμπλεϊ. Εκεί, θα αποκαλυπτόταν ο… καρπός της συλλογικής τους εργασίας.
Μέσα από τον μπλε και κόκκινο καπνό, ξεδιπλωνόταν η… συγκινητική επίδειξη, που συνόψιζε τι σημαίνει να είσαι φίλαθλος, αλλά και μέλος της Πάλας. Πάνω από ένα πανό που έγραφε: «Το Γουέμπλεϊ θα σειστεί... και θα είναι όμορφο», έδειχνε την εικόνα ενός άνδρα, που κρατούσε σφιχτά τους δύο γιους του, πανηγυρίζοντας με αγαλλίαση. Θύμιζε τη στιγμή, που καταγράφηκε στην κάμερα, πριν από 13,5 χρόνια, όταν η Κρίσταλ Πάλας έγραψε… διαφορετική ιστορία για τα αουτσάιντερ εναντίον της άλλης δύναμης του Μάντσεστερ, της Γιουνάιτεντ.
Ο πατέρας με τους δύο γιους
Ακολουθώντας τις τότε ελπίδες τους, στο «West Coast Mainline» βυθίστηκαν σε ευφορία, καθώς ο Ντάρεν Αμπρόους εκτοξεύσε ένα εκπληκτικό σουτ από τα 40 μέτρα στο Old Trafford. Αυτό που αποτυπώθηκε ήταν η απεριόριστη χαρά, σε συνδυασμό με την απόλυτη δυσπιστία, του Μαρκ Βέλενς, αλλά και των νεαρών γιων του, Ντόμινικ και Νέιθαν, που έμεινε στην ιστορία… Αφού ο πατέρας των αδελφών, Μαρκ, έχασε τη ζωή του από καρκίνο το 2017, η εικόνα έχει γίνει σύμβολο των χαμένων αγαπημένων προσώπων για τους οπαδούς της Πάλας.
Ήταν ένα στιγμιότυπο, που ανέδειξε τον αντίκτυπο, που μπορεί να έχει αυτή η ταπεινή, αλλά υπερβολικά παθιασμένη ποδοσφαιρική ομάδα από το Κρόιντον σε γενιές, καθώς επίσης και πώς οι οικογενειακοί δεσμοί μπορούν να ενισχυθούν και να εδραιωθούν για πάντα από μια αιώνια σχέση με το κόκκινο και μπλε. «Είναι μια ιστορία αγάπης, οικογένειας και ποδοσφαίρου, έννοιες που ξεπερνούν το παιχνίδι και μια εικόνα που αναγνωρίζει τη σημασία της ενότητας και του συναισθηματικού βάθους με το οποίο οι οπαδοί της Πάλας είναι συνδεδεμένοι με την τοπική μας ομάδα», δήλωσε ο Γκράφτον.
Τα αδέρφια, που ήταν μάλιστα μέρος των περίπου 30.000 οπαδών στο γήπεδο της Πάλας στο Γουέμπλεϊ, γνώριζαν πριν από τον αγώνα ότι είχε κατασκευαστεί ένα tifo, ένα πανό, αλλά δεν ήξεραν ότι θα εμφανίζονταν σε αυτό. «Δεν είχα ιδέα ότι θα ήμασταν εμείς», είπε ο Νέιθαν. «Νόμιζα ότι θα είχε να κάνει με την αποχώρηση ενός παίκτη φέτος. Ξαφνικά κάποιος μας το είπε και ξεσπάσαμε σε κλάματα μόλις το είδαμε. Ήταν ξεχωριστό, δείχνει ότι υπάρχει ακόμα πραγματική αγάπη, όχι μόνο για τον πατέρα μου, αλλά και για όλα τα αγαπημένα πρόσωπα, που αγαπούν την Πάλας και δεν κατάφεραν να το δουν. Όλοι τους, τώρα, ξέρουν ότι είμαστε στο επόμενο βήμα».