Ο Turksat 6A, ο πρώτος τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος εγχώριας κατασκευής της Τουρκίας, τέθηκε επίσημα σε λειτουργία στις 21 Απριλίου 2025, όπως ανακοίνωσε ο Ταγίπ Ερντογάν σε τελετή στο campus της Türksat στο Gölbaşı της Άγκυρας.
Ο δορυφόρος, που εκτοξεύτηκε στις 8 Ιουλίου 2024 με πύραυλο Falcon 9 της SpaceX από το Cape Canaveral, βρίσκεται σε γεωστατική τροχιά (GEO) στα 42° ανατολικά, σε απόσταση 35.786 χιλιομέτρων από τη Γη, και έχει διάρκεια ζωής τουλάχιστον 15 ετών.
Ο Turksat 6A είναι ένας τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος που κατασκευάστηκε με 81% εγχώρια τεχνολογία από τουρκικές εταιρείες όπως η Turkish Aerospace Industries (TAI), η Aselsan, η TÜBİTAK και η CTech. Εξοπλισμένος με 16 Ku-band και 2 ενεργούς X-band πομποδέκτες (συν 4 και 1 σε εφεδρεία αντίστοιχα), έχει σχεδιαστεί για να καλύπτει τηλεοπτικές μεταδόσεις, τηλεπικοινωνίες και στρατιωτικές επικοινωνίες. Η κάλυψή του επεκτείνεται σε Ευρώπη, Βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή και Ασία, συμπεριλαμβανομένων νέων περιοχών όπως η Ινδία, η Ταϊλάνδη, η Μαλαισία και η Ινδονησία, αυξάνοντας τον πληθυσμό που καλύπτει η Türksat από 3,5 σε 5 δισεκατομμύρια ανθρώπους.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Abdulkadir Uraloğlu, ο δορυφόρος αποτελεί το μεγαλύτερο ερευνητικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα στην ιστορία της Τουρκίας και ενισχύει τη θέση της ως μια από τις 11 χώρες που παράγουν τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους. Ο Ερντογάν τόνισε ότι ο Turksat 6A θα παρέχει υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τηλεοπτικές μεταδόσεις, ενώ παράλληλα μειώνει την εξάρτηση της Τουρκίας από ξένη τεχνολογία και ανοίγει δρόμους για εξαγωγές εξαρτημάτων.
Μπορεί ο Turksat 6A να κατασκοπεύσει την Ελλάδα;
Ο Turksat 6A δεν είναι δορυφόρος παρατήρησης (όπως οι Göktürk-1 ή Göktürk-2, που διαθέτουν οπτικές κάμερες υψηλής ανάλυσης για στρατιωτική επιτήρηση). Είναι τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος, που σημαίνει ότι δε διαθέτει κάμερες ή αισθητήρες για φωτογράφηση ή συλλογή δεδομένων από την επιφάνεια της Γης.
Η Ελλάδα βρίσκεται εντός της ζώνης κάλυψης του Turksat 6A, όπως προκύπτει από την περιγραφή της «Δυτικής Ζώνης». Ωστόσο, η κάλυψη αυτή αφορά τηλεοπτικές και τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, όχι κατασκοπεία.
Η Τουρκία διαθέτει ήδη δορυφόρους παρατήρησης, όπως ο Göktürk-1 (εκτοξεύτηκε το 2016), με ανάλυση 0,5 μέτρων, που μπορεί να φωτογραφίσει οποιοδήποτε σημείο της Γης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, για στρατιωτικούς σκοπούς. Αν η Τουρκία ήθελε να κατασκοπεύσει την Ελλάδα, θα χρησιμοποιούσε αυτούς τους δορυφόρους, όχι έναν τηλεπικοινωνιακό όπως ο Turksat 6A.
Πηγή: enoplos.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube
Μαζί και στο spotify