Έναν καλοστημένο διπλωματικό ελιγμό στα όρια της κυριαρχίας στο Αιγαίο βλέπει η Άγκυρα πίσω από τις πράσινες πρωτοβουλίες της Ελλάδας με τη σύγκρουση για τα θαλάσσια πάρκα να είναι η νέα πράξη στο παλιό έργο της ελληνοτουρκικής διαμάχης. Η νέα εστία έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει τίτλο «Marine Parks» και αναμένεται να έρθει ενώπιον της διεθνούς κοινότητας τον Ιούνιο, προαναγγέλλει το φιλο-κυβερητικό Χαμπέρ Γκλομπάλ στην ιστοσελίδα του.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ελληνικού Τύπου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη σκοπεύει να φέρει το ζήτημα των θαλάσσιων πάρκων στην ατζέντα της Διάσκεψης του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς, που ξεκινά στις 9 Ιουνίου στη Νίκαια της Γαλλίας.Όταν το σχέδιο εμφανίστηκε για πρώτη φορά, η Τουρκία είχε δηλώσει ότι η περιοχή του πάρκου, που εκτείνεται μέχρι τα Δωδεκάνησα, «δημιουργεί προβλήματα κυριαρχίας». Η Διάσκεψη του ΟΗΕ θεωρείται καθοριστικό σημείο για την πρόοδο του έργου, στο οποίο θα μιλήσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Προθεσμία Νίκαιας
Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Άγκυρα και τον Τύπο της προσέρχεται στη Νίκαια με χαρτοφυλάκιο έτοιμο να κατοχυρώσει διεθνώς την περιβαλλοντική της πρωτοβουλία – και ενδεχομένως την κυριαρχική της αφήγηση. Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός, βασικό σημείο της αντιπαράθεσης με την Τουρκία, εκτιμάται ότι θα έχει προχωρήσει σημαντικά ως τότε.
Υποψίες για μονομερείς κινήσεις με γεωπολιτικό αποτύπωμα
Το κύριο πεδίο κριτικής που ασκείται από την τουρκική πλευρά εστιάζει όχι τόσο στη φιλο-περιβαλλοντική διάσταση των θαλάσσιων πάρκων, αλλά στην πολιτική διάσταση της ελληνικής πρωτοβουλίας. Όπως σχολιάζουν τουρκικές πηγές, η επιλογή περιοχών όπως το νότιο Αιγαίο —μια θαλάσσια ζώνη με «αμφισβητούμενα νομικά χαρακτηριστικά»— αποτελεί σαφή επιδίωξη της Αθήνας να ενισχύσει το αποτύπωμά της σε περιοχές όπου η κυριαρχία δεν είναι, κατά την τουρκική ρητορική, σαφώς καθορισμένη.
Η Άγκυρα βλέπει την κίνηση αυτή ως «διπλωματική προέκταση» της στρατηγικής της Ελλάδας να διεθνοποιεί τη διαμάχη στο Αιγαίο, αξιοποιώντας το κύρος οργανισμών, όπως τα Ηνωμένα Έθνη και προβάλλοντας την περιβαλλοντική προστασία ως όχημα για την ενίσχυση των ελληνικών θέσεων.
Η Συνθήκη της Λωζάνης επιστρέφει
Η Άγκυρα υπενθυμίζοντας το ιστορικό πλαίσιο κυριαρχίας, ξαναφέρνει στο προσκήνιο τη Λωζάνη και το Παρίσι, αμφισβητώντας ευθέως τις ελληνικές κινήσεις. Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχε σημειώσει πριν λίγες ημέρες ότι «το Υπουργείο Εξωτερικών έχει προβεί στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες για τα πάρκα που σχεδιάζεται να ανακηρυχθούν και έχει δηλώσει ότι μονομερείς τετελεσμένες καταστάσεις στα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα, δεν θα γίνουν αποδεκτές και δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια». Το ζήτημα των θαλάσσιων πάρκων, παρά την τεχνοκρατική του υφή, ενδέχεται να εξελιχθεί σε νέα πηγή έντασης τους επόμενους μήνες — και η στάση της ελληνικής διπλωματίας στη Νίκαια θα αποτελέσει, σύμφωνα με τις προβλέψεις τουρκικών κύκλων, κρίσιμο τεστ για τη συνέχεια.
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube
Βρείτε μας και στο spotify