Ο Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, έκανε μια αποκάλυψη που γρήγορα έχει γίνει... viral, καθώς άπαντες έχουν εντάξει στη ζωή τους τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα όσα υποστήριξε, κάθε φορά που οι χρήστες δείχνουν ευγένεια στο ChatGPT —προσθέτοντας λέξεις όπως «παρακαλώ» ή «ευχαριστώ» στις απαντήσεις τους— αυτό έχει πραγματικό, μετρήσιμο κόστος για την εταιρεία, που υπολογίζεται σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.
Το ζήτημα, όμως, δεν περιορίζεται μόνο στο οικονομικό σκέλος. Σύμφωνα με μελέτη της Washington Post, σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, ακόμα και ένα φαινομενικά απλό email 100 λέξεων που συντάσσεται από ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης καταναλώνει τόση ενέργεια όση απαιτείται για να μείνουν αναμμένες 14 λάμπες LED επί μία ώρα.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, μπορούμε εύκολα να φανταστούμε το ενεργειακό αποτύπωμα που αφήνουν καθημερινά τα εκατομμύρια «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» που πληκτρολογούνται σε συστήματα όπως το ChatGPT και άλλα αντίστοιχα chatbots παγκοσμίως. Αυτή η συνεχής ροή επικοινωνίας μεταφράζεται όχι μόνο σε τεράστια ενεργειακή κατανάλωση αλλά και σε σημαντικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Τα κέντρα δεδομένων που στηρίζουν τη λειτουργία αυτών των συστημάτων ήδη ευθύνονται για περίπου το 2% της παγκόσμιας ενεργειακής κατανάλωσης — ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να διεισδύει σε ολοένα και περισσότερους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Σε έρευνα του 2024, το 67% των Αμερικανών δηλώνουν ότι είναι ευγενικοί όταν συνομιλούν με chatbots, ενώ το 55% θεωρεί ότι είναι απλώς το σωστό που πρέπει να κάνουν. Το 12% παραδέχεται ότι είναι ευγενικό επειδή... φοβάται! Πιο συγκεκριμένα, ανησυχούν πως αν μιλήσουν αγενώς σε ένα AI, αυτό ίσως μια μέρα να το θυμάται — ή και να αντιδράσει.
Από την άλλη πλευρά, ο Kurtis Beavers, επικεφαλής σχεδιασμού της Microsoft, επισημαίνει ότι η ευγενική γλώσσα συχνά οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα, καθώς τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης τείνουν να «αντανακλούν» τον τόνο του χρήστη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ευγένεια ενισχύει την αλληλεπίδραση και δημιουργεί ένα περιβάλλον συνεργασίας και σεβασμού.
Photo Credits: Χ
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube
Μαζί και στο spotify