Τα χειραγωγημένα ματς στην Ελλάδα είναι μια πονεμένη ιστορία. Είτε αυτά που δεν ερευνήθηκαν ποτέ είτε (και) αυτά που έφθασαν μέχρι το ακροατήριο του δικαστηρίου.
Η χώρα μας άργησε να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα αθλητικής ακεραιότητας. Παρότι υπέγραψε σύμβαση από το 2014, χρειάστηκαν επτά ολόκληρα χρόνια για να λειτουργήσει η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή. Η καθυστέρηση κόστισε σε αξιοπιστία. Οι αναφορές και οι καταγγελίες που φτάνουν στην Επιτροπή Αθλητικής Ακεραιότητας κατά βάση αρχειοθετούνται.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Δεν υπάρχει ο κατάλληλος μηχανισμός να υποδέχεται τις καταγγελίες, να τις ανιχνεύει και να καταλήγει σ’ ένα αποτέλεσμα. Η ερευνητική διαδικασία γίνεται στο γόνατο, οι μαρτυρικές καταθέσεις αδυνατίζουν με το πέρασμα του χρόνου και οι εισαγγελείς ακολουθούν την πεπατημένη: Την αρχειοθέτηση.
Κάπως έτσι εξηγείται το γεγονός ότι έχουν πάψει να έρχονται εκθέσεις της Sportradar, καθώς οι απατεώνες του στοιχήματος φροντίζουν να ποντάρουν στην απυρόβλητη Ασία. Με αυτόν τον τρόπο ξεφεύγουν από τους διώκτες του παράνομου στοιχηματισμού, οι οποίοι συνεργάζονται με τις ευρωπαϊκές στοιχηματικές εταιρίες.
Το τελευταίο περιστατικό με την ανακοίνωση οργανωμένων οπαδών ομάδας της Super League 2, οι οποίοι μιλούσαν για «διεφθαρμένο πανηγύρι» είναι ενδεικτικό του αδιεξόδου.
Για να καταλάβει κανείς τα τεχνάσματα των στοιχηματζήδων αρκεί να ρίξει μια ματιά στη δραστηριότητα αφανούς ιδιοκτήτη ΠΑΕ που ήδη κατέχει δύο ομάδες και επιδιώκει να αγοράσει και τρίτη! Αντε να αποδείξουν οι αρχές ότι αυτές οι ΠΑΕ συνδέονται μεταξύ τους. Είναι περίπου ακατόρθωτο, καθώς σε κάθε μία από τις συνεργαζόμενες ομάδες εμφανίζεται διαφορετικός μεγαλομέτοχος.
Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν στοιχεία για χειραγωγημένα ματς, προσέξτε τι συνέβη με το Koriopolis. Αν εξαιρέσει κανείς τη μικρή δίκη, μία από τις μεγαλύτερες δικαστικές υποθέσεις διαφθοράς του ελληνικού ποδοσφαίρου αποδομήθηκε πλήρως. Σε τέτοιο βαθμό που οι κατηγορούμενοι είδαν τα πλημμελητικά τους αδικήματα να παραγράφονται και οι ίδιοι να καυχιούνται για την αθωότητά τους.
Κορυφαία περίπτωση αποτελεί ένας ευρωπαϊκός αγώνας που έγινε το Δεκέμβριο του 2004.Ηταν το διαβόητο ματς Πανιωνίου – Δυναμό Τιφλίδας (5-2), όπου ακόμη και το δικαστήριο αποδέχτηκε ότι στοιχηματίστηκαν τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ στο «διπλό ημίχρονο, άσσος τελικό». Χρειάστηκαν 19 ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία στην Ελλάδα και ο μοναδικός κατηγορούμενος που είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε φυλάκιση 16 ετών, απηλλάγη γιατί τα αδικήματά του παραγράφηκαν!
Είναι προφανές ότι η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης αλλοιώνει την ετυμηγορία.
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube