Για πυρηνική «ασπίδα» στην Ευρώπη κάνει λόγο η Telegraph, με τον καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς να καλεί τη Γαλλία και τη Βρετανία να «θωρακίσουν» την πυρηνική προστασία της Ευρώπης.
Σύμφωνα με την Telegraph, μέχρι στιγμής το θέμα δεν έχει τεθεί επί τάπητος από τον Γάλλο και τον Βρετανό πρόεδρο, ωστόσο η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι το Παρίσι είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό αποτρεπτικό του μέσο για να προστατεύσει την Ευρώπη.
Κατά τη σύνοδο κορυφής στον Λευκό Οίκο, που πραγματοποιήθηκε κατά την τρίτη επέτειο του πολέμου, ο Ντόναλντ Τραμπ επεσήμανε ότι, εάν τα μαχητικά αεροσκάφη μεταφέρουν πυρηνικά όπλα αναπτυχθούν στη Γερμανία, οι ΗΠΑ θα αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τη Γηραιά Ήπειρο.
«Αν η πυρηνική τους προστασία θα μπορούσε να επεκταθεί και σε εμάς", πριν προειδοποιήσει την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ υπό τον Τραμπ είναι πλέον "αδιάφορες για την τύχη της Ευρώπη», υποστήριξε ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας.
Κατά τη βρετανική εφημερίδα, το οπλοστάσιο της Γαλλίας πιστεύεται ότι περιλαμβάνει περί τα 300 πυρηνικά όπλα, στο πλαίσιο διατήρησης του προγράμματος γκωλικού «force de dissuasion», που μπορούν να εκτοξευθούν τόσο από αέρος όσο και διά θαλάσσης.
Γιατί επικαλείται η Telegraph το «force de dissuasion»
Επί της ουσίας, η «force de dissuasion, κατά το παρελθόν και, συγκεκριμένα κατά την έναρξη της Δ΄Γαλλικής Δημοκρατίας, αποτελούσε μια τριάδα πυρηνικών όπλων αεροπορικής, θαλάσσιας και χερσαίας βάσης που προορίζονταν για την αποτροπή, ωστόσο, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Γαλλία απέσυρε όλους τους χερσαίους πυρηνικούς πυραύλους της, με αποτέλεσμα η σημερινή της άμυνα να περιλαμβάνει μόνο ένα οπλοστάσιο εναέριας και θαλάσσιας βάσης.
Μάλιστα, το Παρίσι πραγματοποίησε την τελευταία της πυρηνική δοκιμή στον Νότιο Ειρηνικό, τον Ιανουάριο του 1996, ενώ λίγους μήνες αργότερα υπέγραψε τη Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών, με τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, να «παγώνει» κάθε ενδεχόμενο εμπλουτισμού του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρα.